Atlar Ne Yerler? En İyi At Yemleri



 İnsan uygarlığı at olmadan hayal edilemez. Yaklaşık 6.000 yıl önce Karadeniz ve Hazar Denizi çevresindeki bozkırlarda yabani atlardan evcilleştirilen at, savaşlarda savaşmak, diğer hayvanları avlamak, yük taşımak, vagon çekmek ve sadece eğlence için sürmek, evcil hayvan olarak beslemek için kullanıldı. Bir yerlerde söylenmesi gerekir ki, onlar da insanlar için yiyecektir. Ama bir at hangi "otları" yer? Vahşi bir atın evcilleştirilmiş bir attan farkı var mı? Öğrenmek için okumaya devam edin.

 

Atlar hangi yemeği yer?

 Atlar ot, saman ve diğer yiyecek türlerini yerler. Ancak bunu incelemeden önce, atın şaşırtıcı derecede zayıf olan sindirim sistemi hakkında bir şeyler söylemeliyiz. Atın GI yoluna giren her şey bir yönde, yani aşağı, içinden ve sonunda dışarı gitmelidir. Yemek borusunu kapatan kalp sfinkteri ve yemek borusunun mideyle birleştiği açı nedeniyle atlar geğiremezler ve boğulma denilen bir duruma maruz kalırlar. Pislik, insanlar için yanlış borudan düşen yiyecek gibi değildir, çünkü at hala nefes alabilir, ancak yiyecek gırtlağa takılır. At tüküremeyeceği için hiçbir yere gitmez. Boğulma, tıbbi bir acil durumdur, atın sindirim sistemi ile ilgili bir sayıdan biridir.

 

Bilinmesi gereken bir diğer husus da atın midesinin hayvanın boyuna göre küçük olduğu ve yiyecekler tam olarak sindirilmese bile yaklaşık üçte ikisi dolduğunda boş olduğudur. Bu nedenle atın bir veya iki büyük öğün yemek yerine gün boyunca otlaması iyidir. Bir atın da safrası yoktur, bu nedenle sistemi her zaman safra salgılar. Bir atın sindirim sistemi, çimendeki selülozu parçalamak için bir yola ihtiyaç duyar, ancak bir ineğin aksine, sadece bir midesi vardır. Atların yediği bitki lifi, çok bölmeli midenin aksine çekumlarında parçalanır. Çekum, kalın bağırsaklarının ilk kısmıdır. Su bağırsağı olarak da adlandırılır, bitki liflerini parçalamak için mikropları kullanır. Yiyecek bir kez parçalandıktan sonra kalın bağırsağın geri kalanına geçebilir, ancak at hala evde serbest değildir. Bir hayvanın kalın bağırsağı 25 metre uzunluğunda olabilir ve o kadar çok kıvrımı ve kıvrımı vardır ki, at ayrıca potansiyel olarak ölümcül bir kolik formuna maruz kalır. Bu nedenle, at sahibinin atın diyetini izlemesi ve onu doğru yemle doğru şekilde beslemesi önemlidir.

 

Atlar evcil hayvan olarak ne yer?

 

İyi bakılan bir evcil at, yulaf, buğday, kepek ve hatta pekmez ve morina karaciğeri yağından oluşan çeşitli bir diyete sahip olabilir, ancak bazı yiyeceklere, özellikle samana, bol suya ve tuz yalamaya ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, çok çalışan bir at veya büyümekte olan, hamile veya emziren bir at, vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyabilir. Bazı sahipler ata ek şeker pancarı verir, ancak kuru şeker pancarı şişebileceğinden ve at için potansiyel olarak başka bir ölümcül soruna neden olabileceğinden, ata beslenmeden önce en az yarım gün ıslatılmalıdır. Bazı insanlar atlarını samanla birlikte yulaf, mısır, ot ve diğer yemlerden oluşan ticari bir tahıl karışımı ile besler. En iyi saman hala yeşil, kuru ama çok kuru değil. Otlardan ve baklagillerden yapılır ve henüz açılmamış saplar, yapraklar ve tohum başları içerir.

 

Vahşi doğada yaşayan atlar, insanlar tarafından hazırlanması gereken samanları yemezler. Nesli tükenmekte olan Převalsky'nin vahşi atı gibi gerçek bir vahşi at da katı bir otoburdur ve günün çoğunu Moğolistan'da yaşadığı yerde yiyecek arayarak geçirir. Otun yanı sıra fasulye, aster, yonca, bezelye, fiğ ve kedi nanesi de yer. Soğuk aylarda söğüt, elma ağacı, armut ağacı, çam, gül ve kızılağaç gibi ağaç ve çalıların kabukları, dalları ve meyveleri ile beslenirler. Yerde kar varsa, at gizli otları veya tümsekleri bulmak için onu kazıyacaktır. Türkiye'nin batısında bulunan yabani atlar gibi yabani atlar da Hint pirinci, buğday ve diğer çok yıllık otlar gibi otları yerler. Ayçiçekleri, koni çiçekleri ve devedikeni gibi çiçekler ile akçaağaç, söğüt, adaçayı ve ardıç dallarını da yerler. Hatta bazıları, muhtemelen mineralleri için toprağı bile yerler.

Kaynak: Sihirli Kantarma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atların Hamileliği Kaç Gün Sürer?